Gezondheid

Opgepast: berkenpollenseizoen is volop aan de gang

Het startschot van de kritische periode voor personen die allergisch zijn aan berkenpollen is gegeven. De concentraties van berkenpollen gemeten in de lucht zijn sinds vorige zaterdag sterk boven de drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht.

Wanneer de concentratie van berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, vertoont nagenoeg 90% van de gesensibiliseerde personen volgende klinische symptomen: kriebels, jeuk, rode en/of tranende ogen, niesbuien, verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, verstopte sinussen, loopneus en, in sommige gevallen, jeuk in de mond- en keelholte.

Door het zachte weer van de afgelopen dagen werd de verspreiding van de stuifmeelkorrels in de lucht bevorderd,” zegt Marijke Hendrickx, pollenexpert op het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “Op 9, 10, en 11 april hebben we respectievelijk 300, 390 en zelfs 1580 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht in Brussel geteld. De kritische drempel van 80 korrels per m3 lucht is duidelijk overschreden,” vervolgt ze.