Justitie

Parket seponeert onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van Lode Vereeck

door Margo Ombelets

Het parket stopt met het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Lode Vereeck. Uit het onderzoek van de gerechtelijke politie Limburg blijkt dat er onvoldoende concrete aanwijzingen zijn van strafbare feiten. Vereeck gaf les aan de UHasselt en werd in oktober 2018 beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag naar studentes.

De Universiteit van Hasselt voert wel nog een intern onderzoek. "Een interne, onafhankelijke tuchtcommissie binnen onze universiteit zal zich nu verder over deze zaak buigen", zegt rector van UHasselt, Luc De Schepper. "Al in het vooronderzoek dat ik in de loop van 2018 opstartte, na diverse meldingen over ongepaste contacten tussen prof. Lode Vereeck en verschillende (doctoraats)studenten, kwamen feiten aan het licht die ik tuchtrechtelijk wilde laten onderzoeken", gaat rector Luc De Schepper verder. "Deze feiten kunnen namelijk een ernstige inbreuk vormen op de deontologie en de waardigheid van het ambt van professor. In het bijzonder op de professionele relatie die een professor met studenten moet onderhouden."

"Tuchtrechtelijk dossier noodzakelijk"
"Voor het tuchtonderzoek kon starten hebben we deze feiten eerst overgemaakt aan het parket, om te onderzoeken of deze ook strafrechtelijk vervolgd dienden te worden. Het parket heeft nu beslist om niet over te gaan tot een strafrechtelijke vervolging. De resultaten van het opsporingsonderzoek, die de universiteit inmiddels kon inzien, versterken evenwel de noodzaak om het tuchtrechtelijke dossier zijn verdere verloop te doen kennen. De resultaten van het opsporingsonderzoek van het parket zullen hierbij aan het dossier toegevoegd worden."

Tuchtcommissie UHasselt
Het dossier zal nu overgemaakt worden aan de interne tuchtcommissie van UHasselt. Hierin zitten vertegenwoordigers van iedere faculteit van de universiteit. Deze commissie zal geheel onafhankelijk een onderzoek starten naar de meldingen. Hierna kunnen zij al dan niet een tuchtsanctie opleggen aan professor Vereeck.

Herbekijk hier hoe Lode Vereeck reageerde op de aantijgingen in onze studio: