Gezondheid

Psychiatrisch Zorgcentrum in Rekem installeert 10 AED-toestellen

Het Psychiatrisch Ziekenhuis in Rekem plaatst 10 AED-toestellen. Steeds vaker worden deze toestellen voorzien in openbare gebouwen van de gemeente, bij sportclubs, scholen en bedrijven. Maar ook in een ziekenhuis betekenen deze toestellen een grote meerwaarde als hulp bij personen met een hartaanval.

"Bij een hartaanval is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste gespecialiseerde hulp aan te bieden. Omdat wij als psychiatrisch zorgcentrum hiervoor beroep moeten doen op hulpdiensten en het tijd kost vooraleer zij aanwezig zijn, kan via het toestel al een eerste hulp geboden worden. Een AED-toestel verhoogt de overlevingskans aanzienlijk tot 25% t.o.v. 5 à 10% zonder toestel. De kans op overleven daalt echter wel met 7 à 10% per minuut dat het AED-toestel niet ter plekke is. Dat is dan ook de reden waarom er 10 toestellen aangekocht werden; 8 voor de campus van Rekem, 1 voor PVT Rado in Lanaken en 1 voor PVT Min in Antwerpen; voor een totale kostprijs van meer dan 10.000€," zegt Stijn Castermans, stafmedewerker verpleegkunde.

Het AED-toestel is geschikt voor publiek gebruik en is risicovrij. Iedereen kan het toestel bedienen; zowel personeel, patiënten, bewoners, als bezoekers… Een goed verstaanbare stem en beelden op het kleurenscherm geven de instructies aan de gebruiker. Daarnaast kan het toestel meer dan 200 schokken geven aan een maximum energie van 360 Joule. Eind deze maand starten de infomomenten over het gebruik van de AED-toestellen voor personeel, patiënten en bewoners.