Gezondheid

TVL-weerman waarschuwt voor hoge ozonconcentraties

Wie nog wou gaan sporten vandaag, doet dat beter niet buitenshuis. De ozonconcentratie in onze provincie steeg boven de informatiedrempelwaarde van 180 microgram/m³. Dat betekent dat vooral mensen met ademhalingsproblemen, oudere mensen en jonge kinderen hinder kunnen ondervinden van deze hoge ozonconcentratie.

Ook gezonde volwassenen kunnen beïnvloed worden door de hoge ozonconcentratie. Je stelt daarom beter alle zware inspanningen in de buitenlucht uit tussen 12 en 22 uur. De meest voorkomende klachten bij hoge ozonconcentraties zijn: keelpijn, hoesten, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en irritatie aan de ogen.

Hoge ozonconcentraties komen regelmatig voor tijdens de zomer wanneer het weer erg stabiel is, er weinig wind staat en het erg zonnig is. De zon gaat reageren met stikstoffen en vluchtige organische stoffen, die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld het verkeer en de industrie, waardoor er de typische zomersmog ontwikkeld wordt. Pas wanneer het terug gaat regenen of waaien zal de ozonconcentratie weer stabiliseren. Ook na zonsondergang zal de hoeveelheid ozon in de lucht afnemen.

Voorspeld wordt dat de ozonconcentratie in onze provincie donderdag opnieuw de drempel van 180 microgram/m³ zal overschrijden.