Politiek

“Vandenhove speelt slecht politiek spel op kap van Limburgse verenigingen”

Erger dan dronkenmanspraat” zo omschrijven Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA) en provinciaal fractieleider Hendrik Verbrugge (N-VA) de uitspraken van gedeputeerde Vandenhove op TV Limburg. “Vandenhove speelt een slecht politiek spel op de kap van de Limburgse verenigingen en wordt daarbij niet gehinderd door enige dossierkennis. Hij verspreidt met opzet onwaarheden om zijn eigen foute beslissingen te verdoezelen” klinkt het bij N-VA Limburg.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) legde vorige week de definitieve contouren van de afslanking van de provincies vast. 1 januari 2018 is de datum waarop de nieuwe bevoegdheidsverdeling in werking treedt, en waarop de volledige transitie moet zijn afgerond. De Vlaamse Regering voorziet dus een extra jaar om deze transitie ordelijk te laten verlopen. Zo is er bijvoorbeeld voor de overdracht van het personeel een decretale basis nodig die het personeel de nodige waarborgen biedt over het behoud van bepaalde rechten (bv. anciënniteit, salarisschaal,…) en moeten hiervoor nog de nodige besluiten worden genomen. “Voor gedeputeerde Vandenhove zal het nooit goed zijn. Vlaanderen wil deze bevoegdheidsherschikking zo correct mogelijk laten verlopen. In plaats van zich constructief op te stellen, zoals zijn coalitiepartners in de provincieraad, is het de gedeputeerde enkel te doen om paniek te zaaien en leugens te verspreiden. Heeft hij echt niets beters te doen?” vraagt Jos Lantmeeters zich af (N-VA).

Volgens gedeputeerde Vandenhove zijn alle subsidiereglementen afgeschaft en staan de Limburgse verenigingen in 2017 in de kou. “Waar is het geld dat normaal gezien moest dienen om de verenigingen te steunen dan naartoe? Bevoegdheden en middelen moesten in eerste instantie pas overgedragen worden in 2017. Dat gebeurt nu niet maar de middelen zouden toch op zijn volgens gedeputeerde Vandenhove.” reageert men verbaasd bij N-VA Limburg. “De aap komt uit de mouw. Toen de Vlaamse Regering de provincies gevraagd heeft om alle persoonsgebonden bevoegdheden, inclusief middelen, personeel en infrastructuur, te inventariseren heeft Vandenhove vermoedelijk heel wat middelen verschoven naar grondgebonden bevoegdheden die de provincies in de toekomst mogen behouden. Dat is niet conform de afspraak die de Vlaamse Regering met de provincies gemaakt heeft. Als er in 2017 dus geen geld is voor de Limburgse verenigingen is dat zijn politieke verantwoordelijkheid. Andermaal sleurt gedeputeerde Vandenhove de Limburgers mee in zijn politieke spelletjes” aldus Hendrik Verbrugge (N-VA)

Het argument dat Vlaanderen de provincies op droog zaad zet is tevens een pertinente leugen. Elk politiek niveau moet besparen, ook de provincies. “Trouwens, de provincie Limburg zit nog steeds op een spaarpot van 125 miljoen euro. Bij gebrek aan zinvolle initiatieven, getuige daarvan de uiterst beperkte agenda van de provincieraad, wordt daar tot op heden niets mee gedaan” besluit Hendrik Verbrugge (N-VA)