Gezondheid

Zware dagen voor hooikoortspatïenten

Het zijn zware dagen voor mensen met hooikoorts. De warme en zonnige condities laten het gras flink bloeien en veel pollen verspreiden. Het graspollen is een zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij 1-2 miljoen Belgen klachten. Op dit moment beleven we de piek van het graspollenseizoen.

Vandaag en morgen spoelen enkele stevige onweersbuien de lucht op verschillende plekken schoon. Het positieve effect is echter van korte duur en op lange termijn heeft het een nadelige invloed. Het overvloedige regenwater van de voorbije weken zorgt dat ruim voldoende bodemvocht beschikbaar is voor de grassen om te groeien en te bloeien. Bovendien worden met een oostelijke tot noordelijke wind ook pollen aangevoerd vanuit Duitsland en Nederland.

Juni is de maand waarin de meeste mensen last hebben van jeukogen en niesbuien door het graspollen. Daarnaast veroorzaken ook kruiden als zuring, weegbree en brandnetel bij sommige mensen klachten. Ook juli is een maand waarin nog veel gras bloeit en ernstige klachten kunnen worden ondervonden. Toch komen er dan meestal al wat minder pollen in de lucht voor als in juni, omdat de eerste grassoorten uitgebloeid raken. Eind juli en de eerste helft van augustus is de bijvoet (kruid) de grootste hooikoortsveroorzaker en vanaf de tweede helft van augustus tot en met september ondervinden mensen lokaal ernstige klachten door het zeer sterk allergeen pollen van de ambrosia.