Hoofdgerecht

Arabische mezze

Arabische mezze

 

Gehaktballetjes met specerijen en yoghurt
Labné (Libanese zoute yoghurt)
couscous salade

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 g varkens-rund gehakt (kan ook lamsgehakt zijn)
  • 500 g volle yoghurt (liefst Griekse)
  • peper en zout
  • komijnpoeder
  • gedroogde oregano
  • ½ bussel peterselie
  • 1 bussel koriander
  • 2 dikke sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • cayennepeper
  • 1 komkommer
  • 1 bussel munt
  • olijfolie
  • 1 stokbroodje of Turks brood
  • 250 g couscous
  • 1 liter groentebouillon

 

Bereiding:


Gehaktballetjes:
Meng het gehakt met 125 g yoghurt, peper en zout, paneermeel, komijnpoeder, een fijngesneden sjalot, fijngesneden peterselie, gedroogde oregano, cayennepeper en rol hier kleine balletjes van een 2 à 3-tal centimeter van.
Bak deze aan in een hete pan met wat olijfolie.


Couscoussalade:
Breng de groentebouillon aan de kook en giet deze over de couscous in een kom, ongeveer dubbel de hoeveelheid groentebouillon ten opzichte van de couscous en laat dit trekken. Dit wordt ook "wellen" genoemd, de couscous zuigt de bouillon volledig op totdat deze gaar is.
Meng hieronder een fijngesneden sjalotje, fijngesneden peterselie, olijfolie, rasp van een citroen en peper en zout.

Labné:
Schil de komkommer, snijd deze in lengte door 4 en haal de zaadlijsten eruit. Cutter de komkommer kort in een blender. Meng dit met een snuifje zout en doe het in een keukenzeefje zodat het overbodige vocht eruit getrokken wordt.
Meng dit onder de yoghurt en snijd wat munt heel fijn alsook een teentje knoflook zeer fijn.
kruid dit af met peper, zout en olijfolie.


Brood:
Rooster het brood kort in een voorverwarmde oven van 200°C tot het lekker krokant is.
Afwerking:
Warm de balletjes terug op in de pan tot ze lekker warm zijn, serveer hierbij de couscoussalade, de labné en het brood.