Onderwijs

Belgische Charcot Stichting kent 30.000 euro toe aan MS-onderzoek UHasselt

Belgische Charcot Stichting kent 30.000 euro toe aan MS-onderzoek UHasselt UHasselt-onderzoekster Bieke Broux (BIOMED) heeft 30.000 euro ontvangen van de Belgische Charcot Stichting. Het fonds, dat in 2017 haar dertigste verjaardag viert, maakt elk jaar meer dan 200.000 euro vrij voor fundamenteel en klinisch onderzoek in de strijd tegen Multiple Sclerose (MS).

MS-onderzoek is een belangrijk speerpunt van het Biomedisch Onderzoeksinstituut. Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 12.000 personen met MS. De Charcot Stichting schenkt – met deelname van de Nationale Belgische Sclerose Liga – dit jaar in totaal 217.500 euro aan Belgische onderzoekers.

60.000 euro daarvan gaat naar een onderzoeksproject van dr. Bieke Broux (UHasselt) (30.000 euro) en prof. dr. Nathalie Cools (UAntwerpen) (30.000 euro). Zij doen onderzoek naar twee gespecialiseerde types witte bloedcellen (dendritische cellen en regulatoire T-cellen) en naar de onderliggende mechanismen die leiden tot de ‘migratie’ van deze cellen naar de hersenen van MS-patiënten.

“De controle van migratie en penetratie van witte bloedcellen in de hersenen is essentieel om de hersenen te beschermen tegen organismen die ziekte veroorzaken en tegen ontstekingsreacties. De vraag is dus: wát zet witte bloedcellen ertoe aan om de hersenen binnen te dringen”, aldus Bieke Broux. Met hun onderzoek hopen ze uiteindelijk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe en betere behandelingen voor MS.