Onderwijs

Dario D’Arpino over klimaatmars in Dilsen-Stokkem: “Leerlingen willen aandacht voor écht klimaatplan”

embed
Terwijl in Brussel duizenden jongeren samenkwamen voor het klimaat, organiseerden 200 scholieren in Dilsen-Stokkem hun eigen protest. Onze journalist Dario D’Arpino wandelde mee naar de woning van Vlaams minister Lydia Peeters. Ondertussen gaf Prof. Dr. Jan Colpaert een woordje uitleg over het klimaatprobleem, bij ons in de TVL-studio. 


De leerlingen vertrokken deze middag rond 12.30 uur aan hun school, IMK Lanklaar in Dilsen-Stokkem. De eindbestemming van deze Klimaatmars was de oprit van Vlaams minister Lydia Peeters, waar de leerlingen bootjes met een klimaatboodschap neerlegden. “De bedoeling van deze actie is om aandacht te vragen voor het klimaat en een écht klimaatplan”, zegt Dario, live vanuit de klimaatmars in Dilsen-Stokkem. 


De leerlingen begonnen zich af te vragen waarom iedereen naar Brussel trok en waarom zij ook niet naar Brussel konden gaan. “Wij hebben een Vlaams minister één straat verderop wonen. Onze leerlingen hoeven dus niet naar Brussel te gaan, om hun stem te laten horen”, aldus Nele Jacquemijn, leerkracht aan het IMK Lanklaar. 


Ook de universiteiten en wetenschappers ondersteunen de klimaatacties van de jongeren. “We zijn een klimaatprobleem aan het ontwikkelen voor de komende generaties. Daarom is het goed dat de jeugd nu op straat komt, om dat probleem aan te kaarten”, zegt Prof. Dr. Jan Colpaert bij ons in de studio.