Nieuws

Twee ouders van slachtoffers busramp vechten beslissing Zwitsers gerecht aan

Twee ouders van slachtoffers van de busramp is Sierre vechten de beslissing aan om het strafluik van het ongeval te sluiten. Ze trekken hiervoor naar het federaal tribunaal van Zwitserland.

De kantonrechter van Wallis oordeelde onlangs dat er geen verder onderzoek nodig is naar het overlijden van de buschauffeur. Elf ouders geloven in een zelfmoordthese van de chauffeur, maar die zal nooit uitmonden in een strafrechtelijke veroordeling, aldus de kantonrechtbank.

Twee betrokken ouders konden geen genoegen nemen met de uitspraak, en stapten tegen het seponeren naar het federaal tribunaal. Het definitieve verdict zal pas over enkele maanden vallen.

Voor het openbaar ministerie in Wallis houden de enige mogelijke oorzaken van het ongeval verband met de buschauffeur. Hij kan onwel geworden zijn of ergens onoplettend zijn geweest. Omdat hij bij het ongeval overleed, werd het geopende onderzoek voor doodslag door onachtzaamheid en slagen en verwondingen door onachtzaamheid op 30 juni 2014 gesloten.

De 34-jarige chauffeur kampte met een kransslagaderaandoening. Maar geen enkel element kon deze pathologie in verband brengen met een eventuele tekortkoming van de bestuurder. Wel gebruikte de man een antidepressivum met paroxetine. Maar de behandelende arts zag geen enkele reden om te veronderstellen dat zijn patiënt suïcidaal was. De procureur sloot dat element daarop uit als mogelijke verklaring voor het drama.

Bij het ongeval in een tunnel, op 13 maart 2012, vielen 28 dodelijke slachtoffers onder wie 22 kinderen. De bus vervoerde twee klassen uit Lommel en Heverlee en hun begeleiders die terugkeerden van wintersporten.