Onderwijs

Shopping 1 wordt voor een dag het ‘Montmartre van Genk’

Om het Kunst Secundair Onderwijs (KSO) en de bijhorende studierichtingen beter bekend te maken bij het publiek, organiseren de dertien homogene KSO-scholen van het Nederlandstalig onderwijs voor het eerst een ‘Dag van het KSO’ met een kunstzinnig evenement ‘KSO uit de kast’. Voor deze gelegenheid nodigen de leerlingen van de Kunstschool Genk voorbijgangers in Shopping 1 uit om deel te nemen aan het kunstonderwijs.

Het KSO is de minst gekende onderwijsrichting van het secundair onderwijs. Vandaag volgt slechts 2,13% van het totaal aantal leerlingen in het secundair onderwijs een opleiding in het Kunst Secundair Onderwijs. Gebrek aan kennis bij zowel ouders, kinderen als leerkrachten over het opleidingsaanbod en misverstanden over de doorstroommogelijkheden liggen aan de basis van de lage instroom.

82 procent komt graag naar school

Ten onrechte, want uit de Onderwijsspiegel 2016, het jaarlijks rapport van de onderwijsinspectie, blijkt dat in het voltijds secundair onderwijs de leerlingen van het KSO zich het best voelen op school. Het KSO scoort hoog op het gebied van tevredenheid, betrokkenheid, zelfwaardegevoel, sociale relaties en pedagogisch klimaat. Zo hebben de leerlingen van het KSO, meer dan leerlingen in de andere onderwijsvormen, het gevoel dat ze hun eigen mening kunnen uiten. 82% van de KSO-leerlingen komt graag naar school en vindt de leerstof meestal interessant. 64% voelt zich gewaardeerd door de leerkrachten. Ook hier scoort het KSO beter dan de andere onderwijsvormen. Ten slotte zegt 88% nooit gepest te zijn.

KSO uit de kast

Om hun welbevinden en creativiteit te illustreren, nemen de leerlingen van de Kunstschool Genk leerlingen van het basisonderwijs mee in de wereld van de kunsten. Ook voorbijgangers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het kunstonderwijs door een les portrettekenen, street art of architecturaal denken te volgen. Ten slotte gaan de leerlingen ook in dialoog met Wim Dries, burgemeester van de stad Genk over het belang van kunst in de samenleving.