Onderwijs

UHasselt doneert 8.150 euro aan Limburgse vluchtelingenprojecten

Studenten en personeelsleden van de Universiteit Hasselt zamelden de afgelopen maanden 8.150 euro in ter ondersteuning van vluchtelingenwerk in Limburg. Op 22 juni overhandigde de universiteit het geld tijdens een bezoek aan één van de projecten bij vzw Masala in Sint-Truiden. Het geld zal vooral besteed worden aan projecten rond huiswerkbegeleiding, extra vorming en taallessen voor vluchtelingenkinderen en -jongeren.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in het najaar van 2015, spoorde rector Luc De Schepper personeelsleden en studenten van de UHasselt aan om actie te ondernemen. “In de weken en maanden daarna werd een rekeningnummer geopend waarop iedereen een gift kon overmaken ten voordele van het Limburgs Platform Vluchtelingen. Maar collega’s en studentenverenigingen organiseerden onder meer ook speciale concerten en een veiling met zelfgemaakte schilderijen én ze verkochten allerlei lekkernijen”, zegt Lia Van Hoef (dienst Internationalisering & Ontwikkelingssamenwerking UHasselt).

In totaal leverden al die solidariteitsacties 8.150 euro op. Het geld gaat naar zes organisaties die in Limburg projecten voor vluchtelingen op touw hebben gezet. Het Limburgs Platform Vluchtelingen (LPV), dat alle noden en behoeften op vlak van de vluchtelingenproblematiek in Limburg bundelt, krijgt het leeuwendeel (3.150 euro) van die som voor sensibilisering. Zo wil het LPV vluchtelingen die naar scholen trekken om hun verhaal te vertellen, extra vorming bieden.

De overige 5.000 euro wordt verdeeld onder vzw Masala Sint-Truiden, De Oever-Fonta Nova Hasselt, Opvangcentrum de Bark (Heusden-Zolder), opvangcentrum Rode Kruis Lanaken en Opvangcentrum Rode Kruis Overpelt. Deze organisaties hebben vooral nood aan extra studiemateriaal voor huiswerkbegeleiding en het aanleren van de Nederlandse taal. Met de 1.000 euro die zij elk van de UHasselt ontvangen, kunnen ze extra tablets aankopen.