Nieuws

Veerpont Maasmechelen vanaf maandag weer weken uit de vaart

door Margo Ombelets

De veerverbinding Berg-Meeswijk moet uit de vaart van 25 oktober tot en met 19 november. De schade die het hoogwater veroorzaakt heeft, wordt dan hersteld. De drie weken zijn nodig om de erosiekuil op te vullen en schade aan de veerstoep bij Berg te herstellen.

Het hoogwater van afgelopen zomer heeft op een aantal plekken in de Gemeenschappelijke Maas diepe erosiekuilen veroorzaakt. Een aantal daarvan moeten (deels) worden gevuld om geen instabiele oevers te krijgen. Bij Berg a/d Maas moet de stroomkuil worden gevuld om te zorgen voor stabiliteit bij de veerstoepen. Om dit werk goed te kunnen uitvoeren wordt het pontje tijdens een groot deel van de werkzaamheden uit de vaart gehaald.

Alternatieve routes
Autoverkeer kan in deze periode omrijden via de bruggen bij Stein (Nederland) of Maaseik (Vlaanderen). Voor de (niet recreatieve) fietsers, met name scholieren, wordt gekeken naar de mogelijkheid om bussen in te zetten.

Herstel met toutvenant
In eerste instantie werd uitgegaan van drie verschillende materialen waarmee de stroomkuilen zouden worden gevuld. Intussen is gebleken dat er toch op tijd voldoende toutvenant beschikbaar is. Dit gebiedseigen materiaal, een combinatie van grind en zand uit het stroomgebied van de Gemeenschappelijke Maas, krijgt de voorkeur. Dit wordt nu voor alle stroomkuilen gebruikt om deze op te vullen.