Onderwijs

LIVE OP TV LIMBURG: "Zondag unieke kans voor bezoek in Ecotron, erna onherroepelijk dicht"

De Universiteit van Hasselt pakt uit met een wereldprimeur. Vandaag wordt het gloednieuwe kenniscentrum voor klimaatonderzoek Ecotron in Maasmechelen geopend. Daar wordt onder meer onderzocht wat de effecten van de klimaatverandering zijn op onze biodiversiteit.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het kenniscentrum in Maasmechelen. “Deze week worden de koepels volledig klaargestoomd. De twaalf ‘stalen’ heide zijn getransporteerd naar de gecontroleerde klimaatkamers van de Ecotron,” vertelt de woordvoerder van UHasselt Koen Santermans.

Unieke kans

Vandaag wordt Ecotron officieel ingehuldigd, maar op zondag 27 november (Dag van de Wetenschap) kan je uitzonderlijk zelf een kijkje nemen in de koepels. “Een unieke kans,” benadrukt Koen Santermans. Want nadien gaan de koepels onherroepelijk dicht. Wie het hoogtechnologisch project graag van binnen bekijkt, kan maar beter deze zondag vrij houden. Of je kan 27 november om 10 uur naar een live-uitzending over Ecotron op TV Limburg kijken.

Milieu- en klimaatonderzoek

De Ecotron-kamers bieden een grote wetenschappelijke meerwaarde voor ons milieu- en klimaatonderzoek. “We kunnen er verschillende parameters – zoals vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie – semiautomatisch meten, controleren en manipuleren. De installatie laat ons toe om met meerdere onderzoeksgroepen, elk met hun eigen expertise, de effecten te bestuderen die klimaatverandering zal veroorzaken in de onder- en bovengrond,” aldus projectcoördinator Natalie Beenaerts (UHasselt).

Volg deze zondag van 10 uur tot 11 uur de live-uitzending over Ecotron op TV Limburg.