Braadkip, geroosterde pastinaak en tijm

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 braadkip
  • 1 citroen, in partjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 sjalotten, in grove stukken
  • 1 wortel, in grove stukken
  • 6 zwarte peperbolletjes
  • 2 klontjes boter
  • 4 pastinaken
  • 1 liter melk
  • 200 g boter
  • 6 takjes tijm
  • 1 zak voorgesneden frieten carrefour
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl kippenfond
  • 1 klontje koude boter

Bereiding:

Kip:

  1. Verwarm de oven voor op 145°C. Vul de kip met de helft van de ingrediënten. Bind de poten op en kruid langs alle kanten met peper en zout.
  2. Smelt de boter in een braadpan en bak de kip goudbruin.
  3. Doe de peperbolletjes en de rest van de ingrediënten erbij. 
  4. Leg een klontje boter op de kip en zet de braadpan 1,5 u in de voorverwarmde oven. 
  5. Giet regelmatig wat braadjus over de kip zodat deze mooi sappig blijft en niet uitdroogt.

Pastinaak:

  1. Schil de pastinaken en snijd 2 pastinaken in grove stukken en zet op met de melk en wat tijm en kook deze totdat ze goed gaar zijn, mix dit nu in een keukenblender tot een fijne puree.
  2. Snijd de andere pastinaken in de lengte doormidden en snijd deze nog eens telkens in 3 in de lengte.
  3. Leg de stukken in een ovenschaal en doe er enkele klontjes boter bij, wat takjes tijm en peper en zout en steek deze in de oven samen met de kip gedurende een tal minuutjes.

Frieten:

  1. Bak de frietjes voor in een een friteuze met ossenvet op 140°c gedurende een 10-tal minuutjes. Haal uit en laat even rusten op een bakplaatje met wat keukenpapier.
  2. Bak de frietjes af in een friteuze met frituurolie op 180°c totdat deze mooi goudbruin en krokant zijn.

Saus:

  1. Haal de kip uit de braadpan en zet opzij. Giet het vet uit de pan, zet de pan terug op het vuur en giet de witte wijn erbij.
  2. Laat kort inkoken en voeg de kippenfond toe. Kook in tot sausdikte en zeef. Roer er een klontje koude boter door.

Afwerking:

  1. Versnijd de kip in 4 stukken en leg op een groot bord en werk af met de saus. Doe de frietjes, de pastinaakpuree en de geroosterde pastinaak in aparte kommetjes .

Meer recepten

  • Kabeljauw op z'n Vlaams "New style"

  • Gepekelde zalm 'mi-cuit', bloemkool, yoghurt en hummus

  • Gebraden rosbief met lentegroenten

  • Asperges met gerookte zalm, gepocheerd hoeve-ei en blanke botersaus met daslook

  • Pakketjes van kip, chorizo, Tallegio en courgette , salsa "romesco "

  • Gelakt varkensgebraad ' teriyaki ', groenten uit de wok met gember en jasmijnrijst

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image