Dit gerecht brengt de traditionele en de moderne keuken samen. We maken een chorba of soep met balboula of gemalen gerst, stukjes groenten en met garnalen.
Voor de soep
- 1 ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- 2 rode paprika's
- 2 tomaten
- 100 gram groene olijven
- 1 wortel
- 150 gram prinsessenbonen
- 1 courgette
- 1 laurierblaadje
- 1,5 liter water
- 200 gram gerstgriesmeel
- zout en peper
- 1 eetlepel koriander en peterselie
- 150 gram gepelde garnalen
Voor de tajine van kippenlevertjes
- 400 gram kippenlever
- koriander en peterseliesteeltjes
- 1 laurierblaadje
- drie eetlepels water
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de chermoulasaus
- 2 knoflookteentjes
- 1 bosje koriander en peterselie
- ¼ gekonfijte citroen
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 lepeltje harissa
Bereidingswijze Soep
- Fruit de ui in olijfolie en zonnebloemolie
- Voeg een teentje knoflook toe
- Doe een eetlepel geconcentreerde tomatenpuree bij de ui en laat goed sudderen
- Neem verse tomaten, rasp ze en doe ze bij de ui in de pan
- Laat de balboula ondertussen weken in lauw water zodat hij mals en zacht kan worden, zo zal de soep vlugger klaar zijn
- Voeg vervolgens de groenten toe aan de ui en de tomaten
- Schil eerst de wortel, haal het hart eruit en snij in blokjes
- Snij prinsessenboontjes in stukken
- Vervolgens de courgette
- Eventueel ook nog witte kool
- Voeg anderhalve liter water toe en dek de pan af om te laten koken
- Doe er een laurierblaadje bij
- Laat de soep eerst wat koken en voeg dan zout, peper en kruiden toe naar smaak
- Voeg de balboula of gerst toe aan de soep als ze begint te koken
- Doe de garnalen erbij wanneer de balboula en de groenten goed gekookt zijn, na ongeveer 10 minuten
- Als de soep klaar is voeg dan verse fijngehakte koriander en peterselie toe
- Vervolgens zout, peper en misschien wat komijn
Bereidingswijze Tajine met kippenlevertjes
- Kook de kippenlevertjes een minuutje in een beetje water, zo verwijder je het bloed
- Het beetje bloed dat achterblijft wordt ook nog verwijderd zodat we een propere saus krijgen
- Maak vervolgens de saus/chermoula klaar
- Doe koriander- en peterselieblaadjes in een blender
- Voeg 2 tot 3 knoflookteentjes toe
- Neem een stukje gekonfijte citroen, verwijder de pitjes
- Voeg azijn toe, 2 eetlepels
- En wat olijfolie en pikante of zoete harissa
- Vervolgens komijn en een eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- Neem een schaal om de saus in te gieten
- Snij de kippenlevertjes in 2 stukken en verwijder overtollige stukjes vel
- Laat de kippenlevertjes marineren in de saus/chermoula van kruiden
- Neem een tajine en leg een bedje van koriander- en peterseliesteeltjes op de bodem, zodat het eten niet zal aanbranden
- Schik de kippenlevertjes in de tajine
- Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe
- Vervolgens een beetje citroen en groene olijven
- Een laurierblaadje aan de zijkant, voor extra smaak
- En een beetje olijfolie
- Dek de tajine af en laat garen ongeveer 30 minuten voor het opdienen
Smakelijk ! ! !