Hazenrug met pastinaak en portosaus

Keuze van de wijn: klik hier

Clos Pons, Alges, 2012, Spanje

Ingrediënten voor 4:

Hazenrug:

  • 2 hazenruggen
  • Parures (afsnijdsels) van haas
  • 2 sjalotten
  • Enkele takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 5 dl wildfond
  • 2,5 dl room
  • 2 dl porto
  • 1 el confituur (kweepeer of veenbessen)

Kweepeer:

  • 1 kg kweepeer
  • 120 g suiker
  • 1 dl water

Pastinaak:

  • 12 jonge pastinaken
  • 1 dikke pastinaak
  • Melk
  • Kippenbouillon

Overige:

Aardappelkroketjes

Bereiding:

Hazenrug:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bak de hazenrug aan in een kleefpan met boter en leg hierbij ook de parures.
  3. Kleur de hazenrug mooi goedbruin en kruid met peper en zout.
  4. Haal de hazenrug uit de pan en leg deze op een bakplaat en laat de hazenrug gedurende een 10-12 tal minuutjes bakken in de voorverwarmde oven.
  5. Doe de grof gesneden sjalotten in de pan en bak deze kort mee aan, blus de pan met de porto en laat even inkoken. Voeg nu de wildfond, laurier, tijm, knoflook en de confituur toe en laat wat inkoken. Voeg tenslotte nog de room toe en zeef de saus door.

Kweepeer:

  1. Schil de kweeperen, snijd het klokkenhuis weg en snijd in grove stukken.
  2. Zet de kweeperen op in een pot met de suiker en wat water.
  3. Laat dit nu zachtjes gaar worden en mix tot een gladde puree.

Pastinaak:

  1. Kook de jonge pastinaak beetgaar gedurende een 2-tal minuutjes in kokend water.
  2. Doe de jonge pastinaken in een pannetje, bevochtig met wat gevogeltefond en kruid met peper en zout. Laat dit mooi glaceren.
  3. Schil en snijd de grote pastinaak in blokjes en zet op in een pot met wat kippenbouillon en melk. Kook dit goed gaar en zeef door ( houd wel het vocht bij) Mix de pastinaak nu tot een smeuïge crème en voeg eventueel nog wat kookvocht toe en een klontje boter. Kruid af met peper en zout.

Afwerking:

  1. Snijd de filets van de hazenrug en snijd in mooie schuine stukjes.
  2. Serveer hierbij gebakken aardappelkroketjes, de geglaceerde pastinaak, compote van kweeper en de crème van pastinaak. Werk tenslotte af met de saus van porto.

Meer recepten

  • Kabeljauw op z'n Vlaams "New style"

  • Gepekelde zalm 'mi-cuit', bloemkool, yoghurt en hummus

  • Gebraden rosbief met lentegroenten

  • Asperges met gerookte zalm, gepocheerd hoeve-ei en blanke botersaus met daslook

  • Pakketjes van kip, chorizo, Tallegio en courgette , salsa "romesco "

  • Gelakt varkensgebraad ' teriyaki ', groenten uit de wok met gember en jasmijnrijst

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële/ Strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen. Ze worden meestal alleen ingesteld als reactie op acties die door u zijn gesteld, zoals het instellen van uw privacy voorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Ze zijn noodzakelijk voor een goede communicatie en ze vergemakkelijken het navigeren (bijvoorbeeld naar een vorige pagina terugkeren, etc.).
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden. Ze kunnen worden ingesteld door ons of door externe providers wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies kunnen we bezoeken en traffic bijhouden, zodat we de prestaties van onze website kunnen meten en verbeteren. Ze helpen ons te weten welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich door de website verplaatsen.
    • » Targeting / advertising cookies:

      Deze cookies kunnen door onze advertentiepartners via onze website worden ingesteld. Ze kunnen door die bedrijven worden gebruikt om een profiel van uw interesses samen te stellen en u relevante advertenties op andere sites te laten zien.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring en ons Privacybeleid .

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image