Lamsbout met tomatenconfituur
Benodigdheden:
- 2 lamsbouten
- Ajuin
- Knoflook
- 2 takjes peterselie
- 8 saffraandraadjes
- Geklaarde boter
- Kruiden: zout, kurkuma, gemberpoeder
- Kaneelstokjes, kruidnagel, witte en zwarte peperbolletjes
- Rozenwater
- 6 tomaten
- Geconcentreerde tomatenpuree
- Olijfolie
- Suiker
Bereidingswijze:
- Leg de lamsbouten in een kookpot.
- Voeg er per lamsbout 1 eetlepel fijngesnipperde ui bij.
- Doe er een teentje knoflook bij.
- Vervolgens 2 gebonden takjes peterselie.
- En 6 tot 8 saffraandraadjes.
- Daarna nog een halve lepel geklaarde boter.
- Vervolgens voegen we de kruiden toe. Eerst wat zout, niet teveel.
- Daarna een halve koffielepel kurkuma en een koffielepel gemberpoeder.
- Voeg wat olie toe, ongeveer een eetlepel olie voor elke lamsbout en water.
- Zet nu de kookpot op het vuur, een hoog vuur tot het begint te koken.
- Als het kookt, zet het vuur dan wat zachter en laat 45 min sudderen.
- Snij de tomaten in blokjes nadat ze gepeld en ontpit zijn.
- Karamelliseer de tomaten: voeg zout toe, het zout zal vocht uit de tomaten trekken.
- Gebruik voldoende olie in de pan, en voeg kaneelstokjes en een paar peperbolletjes toe en vervolgens kruidnagel.
- Dek de pan af om de tomaten te laten stoven gedurende één à twee minuutjes.
- Wanneer het vocht begint te koken, op een zeer laag vuurtje rustig verder laten sudderen. Leg een doek op de kookpot zodat het kookvocht niet ontsnapt. Of gebruik een snelkookpan.
- Zet het vuur wat zachter als het begint te koken, om de lamsbouten mooi te laten kleuren.
- De tomaten hebben hun vocht verloren nadat ze gestoofd zijn. Druk ze nu plat in de olie.
- Zet het vuur wat lager, roer alles goed door.
- Voeg geconcentreerde tomatenpuree toe en vervolgens suiker.
- Blijf roeren op laag vuurtje.
- Haal de gebakken lamsbouten van het vuur.
- Neem een zeef en giet de jus erdoor.
- De tomaten zijn nu gekaramelliseerd. Voeg een eetlepel rozenwater toe.
- Haal ze van het vuur en giet ze in een schaal om ze te bewaren.
- Leg de lamsbouten op een bord en versier ze met de tomaten.
- Strooi er sesamzaad of geroosterde amandelstukjes over en giet er een beetje jus over.
Smakelijk ! ! !