Benodigdheden
Voor de saus
- 1 kilo fijngesneden witte uien
- 1 theelepel zout
- 1 volle theelepel gemberpoeder
- 1 volle theelepel kurkuma
- 1 halve theelepel zwarte peper
- 10 saffraandraadjes
- 3 kleine kaneelstokjes
- 1 lepeltje geklaarde boter
- 5 à 6 eetlepels olie
- 1 grote bos peterselie
- 1 groot glas water
- Honing
Voor de lamsschouder
- 1 lamsschouders van ongeveer één à twee kilo
- Geklaarde boter
- Zout
- Gemberpoeder
- Kurkuma
- Peper
- Saffraandraadjes
- Kokend water
Voor de seffa
- Fijne vermicelli
- Zonnebloemolie
- Zout
- Water
- 100 gram fijngesneden rozijnen
- Honing
Voor de versiering
- Geroosterde amandelen
- Suiker
- Kaneel
Bereidingswijze
- Doe de uien in de kookpan
- Kruid de uien met zout, gemberpoeder, kurkuma, zwarte peper, saffraandraadjes en kleine kaneelstokjes
- Doe er een lepeltje geklaarde boter bij en een beetje olie
- Hak de helft van de peterselie fijn en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan
- Giet een groot glas water bij de uien en breng alles aan de kook
- Dek de pan af en laat even koken
- Snij de lamsschouder open met een mes
- Doe een beetje zout, gemberpoeder, kurkuma, een beetje peper en een paar saffraandraadjes bij de geklaarde boter
- Meng alles tot een kruidensausje en smeer er de binnenkant van de lamsschouder mee in
- Leg de vleeskant van de lamsschouders naar onder in de pan op de fijngesneden uien
- Dek de pan af met een servetje of een doekje
- Roer af en toe zodat niets kan aanbranden
- Laat alles ongeveer anderhalf uur koken op een zacht vuurtje
- Giet voldoende zonnebloemolie bij de vermicelli
- Giet ze vervolgens in een couscouspan
- Zet de pan op het vuur en laat ze stomen
- Haal ze van het vuur af en strooi er een beetje zout over
- Giet er vervolgens kokend water op
- Neem vervolgens de vermicelli, laat ze even uitlekken en giet ze in een grote schaal
- Laat de vermicelli afkoelen en maak ze wat los
- Doe ze weer in de couscouspan en laat ze stomen
- Strooi er opnieuw wat zout op en giet er warm water over
- Doe de vermicelli in een grote schaal en laat ze rusten
- Dek ze af en laat ze het water opnemen waarmee je ze hebt afgespoeld
- Voeg er, naar smaak, de honing en/of fijngesneden rozijnen aan toe
- Haal de lamsschouder uit de pan als hij gaar is, leg hem in een schaal die in de oven kan en zet hem in de oven
- Laat de overgebleven saus nog eventjes doorkoken
- Voeg een beetje peterselie en een lepeltje honing aan de saus toe
- Laat alles rustig koken
- Leg de vermicelli in een schaal en giet er de uiensaus overheen
- Dien de vermicelli en de lamsschouder op en versier met geroosterde amandelen, suiker en kaneel
Smakelijk ! ! !