Vandaag maken pastilla met kip, champignons en spinazie, vergezeld van een bechamelsaus.
Benodigdheden
Voor de kip
- 2 kilo kip in stukken
- 1 lepeltje witte peper
- 1 lepeltje zout
- Azijn
- 7 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- Een bosje koriander
- Een bosje peterselie
- 8 knoflookteentjes
Voor de champignons
- 500 g champignons
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels olie
- 1 lepeltje zout
- 1 lepeltje witte peper
Voor de spinazie
- 2 grote bossen spinazie
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels olie
- 1 lepel zout
- 1 lepel witte peper
- 2 eetlepels room
Voor de bechamelsaus
- 5 eetlepels room
- 250 g geraspte kaas
Voor de pastilla
- 8 vellen bladerdeeg
- 100 g gesmolten boter
- 2 eigelen
Voor de versiering
- Kerstomaatjes
- Groene peper
- Citroenschijfjes
Bereidingswijze
De kip
- Leg de kip in een snelkookpan en voeg er azijn aan toe
- Gebruik 7 à acht takjes tijm, een laurierblaadje, een bouquet garni met peterselie en koriander, knoflook, azijn, een snuifje zout en peper om de kip te kruiden
- Laat de kip stoven op een zacht vuurtje
- Trek de kip in stukjes als hij gaar is
- Giet de jus van de kip door een zeef in de pan
- Laat de jus goed indikken, zodat het lijkt alsof er gelatine in zit
- Verwijder het vlees van de botten en het vel
- Doe de kippenstukjes bij de jus
De champignons
- Snij de champignons in stukjes
- Laat ze fruiten in een beetje olijfolie en voeg er een beetje boter aan toe
- Breng de champignons op smaak met een beetje peper en zout
- Bak ze af op een hoog vuur
- Laat ze stoven tot al het water van de champignons is verdampt
- Bak de champignons bruin en bijtgaar
De spinazie
- Doe een beetje boter in de pan
- Voeg er een beetje olie aan toe en leg de helft van de spinazie dan in de pan. Doe de andere helft er later bij
- Laat de spinazie stoven op een zacht vuurtje
- Voeg een beetje room toe aan de spinazie en laat die nog even stoven
- Kruid de spinazie met een beetje zout en peper
- Leg het bladerdeeg op een bakplaat en maak een gemiddelde pastilla met een extra laag bovenop 3 pastillalagen om de pastilla te verstevigen
- Vul de pastilla met de kip, de champignons en de spinazie met room
- Maak bechamelsaus en laat de geraspte kaas er even in smelten
- Leg de geraspte kaas met de bechamelsaus boven op de andere lagen. Dit mengsel gaat alles bijeenhouden
- Plooi de pastilla met twee lagen deeg en smeer elke laag in met wat eigeel zodat ze niet loskomen tijdens het bakken
- Maak enkele gaatjes in de bovenkant van de pastilla
- Bak de pastilla in een voorverwarmde oven van 180 à 190 graden
- Zorg ervoor dat de pastilla niet aanbrandt
- Leg aluminiumfolie op de bovenkant van de pastilla wanneer hij bruin wordt, tot de onderkant ook gebakken is
- Haal de pastilla uit de oven als hij gebakken is
Smakelijk ! ! !