Vandaag maken we een pastilla gevuld met gemarineerde lever en gehakt.
Benodigdheden:
Voor de marinade:
- Koriander
- Peterselie
- Knoflook
- Gekonfijte citroen
- Geconcentreerde tomatenpuree
- Water
- Harissa
- Olijfolie
- Kurkuma
- Zout
- Komijn
Voor de vulling:
- Runderlever
- Vermicelli
- Groene en rode paprika
- Geraspte wortelen
- Geraspte courgette
- Zout
- Rijstvermicelli
- Uien
Voor de pastilla:
- Filodeeg
- Ei
- Azijn
- Olie
- Boter
- Mozzarellakaas en room / Paprika en citroenschijfjes
Bereidingswijze:
De marinade:
- Snij de koriander, peterselie en knoflook fijn.
- Voeg er gekonfijte citroen aan toe.
- Mix alles in een blender.
- Giet het mengsel vervolgens in een pan.
- Voeg een lepel geconcentreerde tomatenpuree toe.
- Leg aan met een half glas water.
- Doe er een lepeltje harissa bij en wat olijfolie.
- Meng alle ingrediënten goed en laat ze niet te lang bakken.
- Kruid het geheel met een beetje kurkuma, zout en komijn.
De vulling:
- Bak de lever op een grillpan.
- Giet intussen lauw water over de rijstvermicelli.
- Doe de groene en rode paprika in een voorverwarmde pan en stoof ze ongeveer 1 minuut in een beetje olijfolie.
- Voeg vervolgens de geraspte wortelen en geraspte courgette toe.
- Breng de groenten op smaak met zout en haal ze van het vuur.
- Haal de lever van de grill wanneer de randen wit zijn; het midden mag nog rauw zijn, want hij bakt verder in de oven.
- Snij de lever zachtjes in kleine, gelijke stukken.
- Marineer de stukjes lever in de marinade die je eerder hebt gemaakt.
- Giet de rijstvermicelli door een zeef en knip ze in de helft.
- Voeg de helft van de rijstvermicelli bij de lever.
- Doe de andere helft van de rijstvermicelli in een kom en voeg er uien aan toe.
- Verdeel het gehakt in kleine stukjes over de kom.
- Doe er vervolgens de groenten en de rest van de marinade bij.
- Meng dit geheel met je handen.
De pastilla:
- Dek het filodeeg af zodat het niet uitdroogt.
- Leg het deeg zachtjes in een pan of bakvorm.
- Leg er vier vellen over de rand en één in het midden om de pastillabodem te versterken.
- Doe de levervulling in de pan of bakvorm en leg vervolgens het gehakt erbovenop.
- Vouw de randen van het deeg over de vulling.
- Smeer de deegranden in met een mengsel van eierdooier en azijn zodat het deegvel blijft plakken.
- Bedek de pastilla verder met maximaal twee vellen filodeeg en smeer deze ook in met het eigeel.
- Neem een deksel, smeer deze in met olie, en leg deze op de pastilla.
- Prik met een stokje gaatjes in de pastilla.
- Smeer de pastilla in met gesmolten boter en olie voor een krokante korst.
- Optioneel: smeer de pastilla in met een mengeling van mozzarella en room, of een mengeling van paprika en citroenschijfjes.
- Bak de pastilla op een bakplaat zonder randen, zodat je ze voor het opdienen makkelijk op een bord kan schuiven.
- Laat de pastilla bakken in een voorverwarmde oven van 180 à 190 graden.
- Haal de pastilla uit de oven en dien op.
Smakelijk ! !