Varkensfilet-gebraad in de oven traag gegaard met geglaceerde herfstgroenten, zuurkoolstamppot en uien-bier saus
Benodigdheden voor 6 personen
- 1.3 kg varkensfilet-gebraad
- 6 blaadjes salie
- 3 blaadjes laurier
- 2 teentjes knoflook
- 4 sjalot
- klont boter
Uien-biersaus
- 1 potje kalfsfonds van La Croix
- 4 uien
- 3 blaadjes laurier
- 1 flesje donker Limburgs bier
Aardappelstamppot met zuurkool
- 1,2 kg bloemige aardappelen
- 5 dooiers
- 220 gr boter
- 2 dl melk
- 1 pakje zuurkool van Herta
Herfstgroenten
- 4 wortelen
- 18 spruitjes
- 4 rapen
- 12 zilveruien
- 200 gr boter
- Platte peterselie
Bereiding
- Kook de geschilde aardappelen gaar ( 20 minuten ) , schil ook de wortelen en de rapen , pel de zilver-uien , snij de rapen in partjes , de wortelen in stukken van 3 cm, maak de spruitjes schoon .
- Neem een stevige kookpot met deksel , doe hier een flinke klont boter in en bak het gebraad aan , kruid met grof zout , peper van de molen , de salie , laurier , knoflook en gesneden sjalot , zet in de oven en braad in een voorverwarmde oven van 200 graden ( 25 minuten per kg vlees )
- Snij de uien in ringen en stoof in een klontje boter , de uien moeten mooi bruin kleuren , blus met 2 dl donker Limburgs bier en de fonds , laat inkoken tot de helft .
- Zet gezouten water op voor de groenten te koken , zet de zuurkool op met een blaadje laurier en wat water .
- Plet de gare aardappelen en voeg de boter , melk en eidooiers toe , voeg de zuurkool toe en meng goed , kruid af met peper en zout .
- Kook de wortelen 10 minuten voeg na 5 minuten de rapen toe, kook de spruitjes apart in gezouten water , giet de groenten af ( de groenten moeten nog beetgaar zijn ) .
- Stoof de zilver-uien aan in een klont boter gedurende enkele minuten , voeg de rest van de groenten toe en kruid af met peper en zout .
- Haal het vlees uit de braadpan na gaartijd, snij het vlees en zeef de braadjus bij de saus .
- Serveer en werk af met gehakte platte peterselie .
Meer recepten
-
Kabeljauw op z'n Vlaams "New style"
-
Gepekelde zalm 'mi-cuit', bloemkool, yoghurt en hummus
-
Gebraden rosbief met lentegroenten
-
Asperges met gerookte zalm, gepocheerd hoeve-ei en blanke botersaus met daslook
-
Pakketjes van kip, chorizo, Tallegio en courgette , salsa "romesco "
-
Gelakt varkensgebraad ' teriyaki ', groenten uit de wok met gember en jasmijnrijst
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief