Vandaag maken we Sfenj oftewel zachte en lichte donuts. Dit is een gerecht waar zowel kinderen als ouderen dol op zijn.
Benodigdheden:
- 420 gram bloem
- 20 gram verse gist
- 18 cl lauwe melk
- 2 eieren
- 1 lepeltje zout
- 65 gram poedersuiker
- 60 gram boter
- Voor de versiering: poedersuiker
- Voor de vulling: confituur
- Frituurolie
Bereidingswijze:
- Meng de gist met de lauwe melk zodat hij goed oplost.
- Voeg de verse gist en de melk bij de eieren als de melk helemaal is opgelost.
- Voeg een beetje zout bij de bloem.
- Doe de bloem bij het mengsel van gist, melk en eieren.
- Voeg er poedersuiker aan toe.
- Meng alles tot je een mooi deeg hebt.
- Doe de boter bij het deeg.
- Laat alles ongeveer 10 minuten kneden in de keukenrobot.
- Bedek de kom, plaats het deeg op een warme plek en laat het rijzen zodat het in volume verdubbelt.
- Rol het deeg uit en gebruik hiervoor wat bloem zodat het minder plakt en je het makkelijker kan uitrollen.
- Leg het deeg nadat je het hebt uitgerold op het bakpapier.
- Snij het deeg in de vorm van donuts. Je kan de donuts best snijden op de bakplaat zodat je ze niet elke keer moet verplaatsen waardoor ze zouden vervormen.
- Snij de donuts met een gaatje in het midden of zonder.
- Vul de beignets met confituur.
- Leg er een doek over en laat het nog even rijzen op een warme plaats.
- Leg de donuts met de onderkant in de olie.
- Leg het deeg zachtjes in de pan zodat de lucht erin blijft en het deeg goed kan opzwellen en bak ze vervolgens in de pan.
- Versier de donuts met poedersuiker.
Smakelijk ! !