Vandaag maken we een gebakje dat op het Suikerfeest of gewoon bij de thee opgediend kan worden. Het zijn Marokkaanse anijskoeken die uit het oosten van Marokko komen.
Benodigdheden:
Voor een zachte koek:
- 1 kg bloem
- 100 g geroosterd en gemalen sesamzaad
- 50 g geroosterd sesamzaad
- 1 tl gemalen anijszaad
- 2 zakjes bakpoeder
- 1 tl verse gist
- 150 g kristalsuiker
- 12 cl gesmolten boter
- 12 cl plantaardige olie
- 6 cl rozenwater
- 1/2 l lauwe melk
- Zout
- Eidooier met een beetje azijn
Voor een krokante koek:
- 1 kg bloem
- 280 g kristalsuiker
- 2 zakjes bakpoeder
- 2 el sesamzaad
- 2 el rozenwater
- 1 el anijszaad
- 1 tl gemalen anijszaad
- Geraspte schil van één sinaasappel
- 1 tl zout
- 24 cl melk
- 24 cl olie
Bereidingswijze:
Voor een zachte koek (Kaak Khamer):
- Doe de bloem in de keukenrobot.
- Voeg er zout aan toe.
- Doe gist bij de melk en laat rustig oplossen.
- Voeg het bakpoeder bij de bloem.
- Doe er vervolgens het anijszaad en het sesamzaad bij.
- Giet het rozenwater erbij.
- Voeg er wat zout, boter en olie aan toe.
- Meng al deze ingrediënten zachtjes met de keukenrobot.
- Voeg vervolgens, beetje bij beetje, de gist met de melk aan het deeg toe.
- Het deeg moet ongeveer 10 minuten goed worden gekneed zodat het zacht en glad wordt.
- Haal het deeg uit de keukenrobot, dek het af met een doek en laat het ongeveer een halfuurtje rusten zodat het kan rijzen.
- Rol de deegballetjes uit tot een ringvorm (klein of groot).
- Smeer ze in met eierdooier en azijn en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Voor een krokante koek (Kaak Souiri):
- Doe de bloem in de kom en voeg er kristalsuiker bij.
- Voeg er vervolgens bakpoeder, anijspoeder, gewoon anijszaad en sesamzaad aan toe.
- Doe er een beetje zout, rozenwater en olie bij.
- Meng alle ingrediënten goed met de olie tot je een zanddeeg krijgt.
- Giet de melk erbij als het deeg gaat kruimelen.
- Rasp de buitenste schil van de sinaasappel en voeg dat toe aan het deeg.
- Rol de deegballetjes uit tot een slangetje.
- Breng de uiteinden naar elkaar toe en knijp samen tot een ring.
- Leg de deegringen op een bakplaat met bakpapier voor je ze insmeert met eierdooier en een beetje azijn.
- Stop de kaak in de oven en laat ze bruinen.
Smakelijk ! !