Vandaag maken we een pannenkoekentaart met banaan en een ganache van pure chocolade. Je kan ook andere fruitsoorten gebruiken, maar banaan past het beste bij de chocolade.
Benodigdheden:
Voor het pannenkoekenbeslag:
- 1/2 liter melk
- 250 gram bloem
- 4 eieren
- 1 eetlepel kristalsuiker
- Een snufje zout
- 20 gram boter
- Vanillesuiker
Voor de gekaramelliseerde bananen:
- 6 bananen
- 80 gram boter
- 1 tl kaneel
- 3 el kristalsuiker
- Citroensap van een halve citroen
Voor de ganache:
- 150 gram room
- 300 gram pure chocolade
Voor het suikerglazuur:
- 60 cl water
- 110 gram kristalsuiker
- 65 gram room
- 20 gram cacaopoeder
- 2 gelatineblaadjes
Voor de versiering:
- Koekjeskrokant of geroosterde amandelschilfers
- Fruit naar keuze
Bereidingswijze:
Het pannenkoekenbeslag:
- Meng de eieren en de bloem in een mixer. Zo krijg je geen klonters in het beslag en hoef je niets meer te zeven.
- Meng alles tot je een glad en zacht beslag hebt.
- Voeg er vervolgens zout, vanillesuiker en kristalsuiker aan toe.
- Meng al deze ingrediënten en giet de melk erbij wanneer de eieren zich met de bloem beginnen te mengen.
- Laat het beslag ongeveer 30 minuten rusten.
- Smelt de boter in een pan om beurre noisette te maken.
- Bak de boter tot ze een goudbruine kleur krijgt, laat ze afkoelen en voeg ze vervolgens met behulp van een zeef toe aan het pannenkoekenbeslag.
De gekaramelliseerde bananen:
- Meng een beetje boter en suiker in een pan met een antiaanbaklaag.
- Doe achteraf een beetje citroensap in de pan zodat het mengsel niet te zoet wordt.
- Snij de bananen. Ze moeten rijp zijn, anders zijn ze niet lekker bij dit gerecht.
- Doe suiker op de bananen om ze te laten karamelliseren.
- Doe de stukjes banaan in de pan en voeg er een beetje kaneel aan toe om de smaak te versterken.
- Laat de bananen zachtjes karamelliseren en draai ze af en toe om.
- Bak de bananen totdat ze mooi gekaramelliseerd zijn.
- Je krijgt naast de stukjes banaan ook een soort bananencompote.
- Haal de pan van het vuur en laat alles afkoelen.
De ganache:
- Doe eerst de room in een pan.
- Laat de room sudderen en zorg dat ze goed warm is.
- Voeg dan de chocolade toe.
- Zet het vuur uit zodat de chocolade niet aanbrandt.
- Laat de chocolade smelten totdat je een blinkende ganache krijgt.
Het suikerglazuur:
- Giet wat water in een pan.
- Voeg er een beetje room en suiker bij.
- Laat alles sudderen.
- Week de gelatineblaadjes in een beetje water.
- Wacht tot de suiker gesmolten is en doe er dan cacaopoeder en de gelatineblaadjes bij.
- Laat alles smelten en giet vervolgens het mengsel door een zeef zodat er geen klonters in zitten.
- Als het glazuur terug hard wordt, kan je het opnieuw smelten in een pan met kokend water.
Het samenstellen van de taart:
- Bak de pannenkoeken in een voorverwarmde pan.
- Snij alle pannenkoeken even groot.
- Neem een ronde bakvorm om de taart in te doen.
- Kleef plasticfolie aan de randen van de bakvorm om de vloeibare chocolade in de vorm te houden.
- Giet de ganache in een spuitzak. Als je geen spuitzak hebt, kan je ook een lepel gebruiken.
- Leg de eerste pannenkoek in de bakvorm, versier hem met een laag ganache en leg hier een laag bananen op.
- Herhaal deze handeling tot alles op is.
- Probeer de pannenkoeken plat te maken met je handen om de bovenkant van de taart zo gelijk mogelijk te maken.
- Bedek de volledige taart met ganache.
- De taart kan versierd worden zoals je zelf wilt.
- Zet de taart in de koelkast en laat ze afkoelen.
- Haal ze vervolgens uit de koelkast en haal de folie en de bakvorm ervan af. Dit kan je doen door de taart met behulp van een warm doekje te verwarmen.
- Til de taart zachtjes op en snij hem in stukjes.
- Versier de zijkanten met bladerdeegkoekjes, geroosterde amandelschilfers of gewone amandelen.
- De taart kan ook versierd worden met suikerglazuur.
Smakelijk ! !