Sint-Jakobsvruchten, bloemkool en postelein

Keuze van de wijn:
Pouilly-Fuissé 'Les Crays' 2015 - Eric Forest, Frankrijk (klik hier)

Ingrediënten voor 4:

  • 12 sint-Jakobsvruchten in de schelp
  • 1 bloemkool
  • 0,5 l melk
  • 0,5 l water
  • 1 laurierblaadje
  • Boter
  • 80 g gepelde hazelnoten
  • Enkele blaadjes postelein

Bereiding:

Hazelnoten:

  1. Rooster de hazelnoten in een pan totdat ze mooi goudbruin beginnen te worden. Snijd met een mes er grof door als ze klaar zijn.

Bloemkool:

  1. Snijd 12 mooie roosjes van de bloemkool en snijd de rest in grove stukken. Doe de grove stukken in een pot en kook deze gaar met wat melk, water en een laurierblad.
  2. Verwijder het laurierblad en mix de bloemkool in een blender tot een mooie gladde crème.
  3. Kruid enkel nog af met peper en zout. Kook de bloemkoolroosjes mooi beetgaar in een pot met kokend gezouten water en verfris ze erna met koud water zodat de garing stopt en ze nog mooi krokant zijn.

Sint-Jakobsvruchten:

  1. Houd de schelp vast met een handdoek. Gebruik een scherp mes om de coquilles te openen. Snijd het nootje los, pal tegen de vlakke kant van de schelp. 
  2. Schep de vrucht van de schelp los met een lepel en verwijder de ingewanden rond de Sint-Jakobsnoot.
  3. Spoel de Sint-Jakobsnoten goed onder stromend water zodat er geen zand meer aan hangt.
  4. Dep ze dan voorzichtig droog. Verwarm een pan goed heet met wat olijfolie en bak hierin de Sint-Jakobsvruchten langs beide kanten aan gedurende telkens 1 minuut.
  5. Kruid af met peper en zout. Bak hierna in dezelfde pan de bloemkoolroosjes nog wat aan met een klontje boter en kruid af met peper en zout.

Afwerking:

  1. Schep onderin een bord wat van de bloemkoolcrème, leg hierop de bloemkoolroosjes en de Sint-Jakobsvruchten en werk af met de geroosterde hazelnoten en de postelein.

Meer recepten

  • Kabeljauw op z'n Vlaams "New style"

  • Gepekelde zalm 'mi-cuit', bloemkool, yoghurt en hummus

  • Gebraden rosbief met lentegroenten

  • Asperges met gerookte zalm, gepocheerd hoeve-ei en blanke botersaus met daslook

  • Pakketjes van kip, chorizo, Tallegio en courgette , salsa "romesco "

  • Gelakt varkensgebraad ' teriyaki ', groenten uit de wok met gember en jasmijnrijst

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het beveiligen van formulieren met behulp van captcha's of het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

We hebben je toestemming nodig om dit formulier te versturen.

We hebben je toestemming nodig.

Het vakje is alvast aangevinkt. Je hoeft enkel je voorkeuren opnieuw op te slaan.

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren, statistieken te verzamelen en advertenties te personaliseren. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image